Snapseed

Nyponpulver

Varför köpa dyra pulver när du kan göra eget gratis? Just nu är buskarna fyllda med nypon, så ut och plocka!

Att torka bär och andra superfoods är ett utmärkt sätt att bevara alla nyttigheter så du kan njuta av dessa under hela hösten och vintern. Toppen om du vill hålla förkylningar och influensor borta. 
Lätt är det också. Jag torkar i rumstemperatur för att behålla alla vitaminer intakta. 

Vad är så bra med nypon då?
Nypon innehåller massor av c-vitamin och betakaroten. Ett enda nypon täcker hela dagsbehovet av vitamin c. Nypon innehåller även vitamin A, vitamin E, flera B-vitaminer samt kalcium, kalium och magnesium. 
Studier har visat att nypon kan sänka kolesterolet och blodtrycket, hämma tillväxt av cancerceller samt minska smärta och inflammationer vid reumatism och artros. En superfrukt helt enkelt!
 

Läs hela receptet »
Etiketter: nypon frukost superfood

Ett kanske inte lika känt och använt bär är aroniabäret. Det är synd, eftersom det är ett riktigt superbär som använts länge som medicinalväxt i Europa. Några egenskaper aronia har är att motverka oxidativ stress, reglera blodtrycket, reglera blodsockret, minska inflammationer, skydda cellerna och stödja kroppens hornoner. Aronia har den högsta halten av antioxidanter som uppmätts i frukt/bär och att göra kallpressad juice på bäret möjliggör att alla näringsämnen, vitaminer och mineraler bevaras på bästa sätt! 

Läs hela receptet »
Etiketter: paleo gaps aip frukost juice

En tårta med jordgubbar hör väl till midsommar. Denna är dessutom enkel att göra. Använd de bär ni gillar, med eller utan lemoncurd och toppa med mandel och mynta. 

Önskar er en glad midsommar!

Läs hela receptet »

Lever är det mest näringstäta livsmedel som finns. Och inte bara det, vitaminerna, mineralerna och näringsämnena har hög biotillgänghet, dvs en stor del tas upp av kroppen och kan användas direkt av kroppens alla celler. Järn i lever är i den form som kroppen lättast tar upp. A-vitamin i lever behöver inte omvandlas som betakaroten behöver (jfr A-vitamin i vegetabilier). 
Lever innehåller alla B-vitaminer och framförallt B12 (livsnödvändig för alla kroppens celler) och B9 (folsyra), alla mineraler och vitaminer, till och med vitamin C! Lever innehåller också bra nivåer av selen, en mineral och spårämne de flesta har brist på men som är oerhört viktig för många av kroppens funktioner. 
 

Läs hela receptet »

Äppelpuré innehåller masssor av den prebiotiska fibern pektin vilken har fantastiska tarmläkande egenskaper.
 

Läs hela receptet »

Att göra kvass måste vara det lättaste projektet om du vill göra egna fermenterade produkter hemma. Dessutom har jag inte sett att det finns att köpa färdig. 

Du får en härligt bubblig dryck, smaksatt som du själv önskar, samt en massa nyttiga bakterier vilka gynnar tarmfloran, hälsan och immunförsvaret! 

Läs hela receptet »

Ja du läste rätt. Men paleo är ju mejerifritt och då äter man väl inte ost... 
Namnet kan vara missvisande men faktiskt blir "osten" både skivbar, smakar som ost samt smälter på varm mat! 

Basen är kokade grönsaker och osten går vanligtvis under namnet "zucchiniost" men genom att blanda i halva mängden morötter istället för endast zucchini får osten sitt ostiga utseende. Osten går även att krydda (vid strikt AIP uteslut chili) om man vill. Prova er gärna fram. Jag hade chili i min :)

Den är inte särskilt svår att göra heller, kolla in!

Läs hela receptet »

Det är så gott med något knaprigt, salt och brödlikt. Extra goda är dom lite tjockare, tycker jag. Passar såväl till frukost med goda pålägg, dippas i goda röror till tapas eller smula sönder och strö över kokosyoghurten! 
Dessa gör man dessutom i ett nafs. Mesta tidsåtgången är i ugnen och då har du ju händerna fria att laga annat gott i köket.

Använd de fröer du har hemma. De går att kombinera efter tycke och smak men ta tex 1 dl solrosfrön, 1 dl sesamfrön och 1 dl av de andra fröerna.
Kör du strikt GAPS kan du skippa fiberhusken för de gelebildande fröerna gör att knäcket hålls ihop ändå (använd halva mängden chia och linfrön då).

Läs hela receptet »

Semlor (Paleo)

Semlor kan lätt anpassas till gluten,- mjölk och sockerfria (fria från raffinerat socker) utan att smaken får stå efter. Med nymortlad kardemumma i smeten smakar dessa ljuvligt!
Sedan fyller du bullarna med egen gjord mandelmassa och beroende på vad man tål kokosgrädde eller egen syrad grädde.
Visst är det väl semeltider snart ;)

Läs hela receptet »

Det är ju så gott med pannkakor till frukost eller till helgbrunchen. Lätt att göra, väldigt mättande och smaken kan varieras beroende på vad man har hemma. Det gillas skarpt! Tips på roliga varianter hittar ni längst ner i receptet. 

Läs hela receptet »