collage_object

Ja du läste rätt. Men paleo är ju mejerifritt och då äter man väl inte ost... 
Namnet kan vara missvisande men faktiskt blir "osten" både skivbar, smakar som ost samt smälter på varm mat! 

Basen är kokade grönsaker och osten går vanligtvis under namnet "zucchiniost" men genom att blanda i halva mängden morötter istället för endast zucchini får osten sitt ostiga utseende. Osten går även att krydda (vid strikt AIP uteslut chili) om man vill. Prova er gärna fram. Jag hade chili i min :)

Den är inte särskilt svår att göra heller, kolla in!

ingredienser

4 dl skalad zucchini och delad i mindre bitar
4 dl skalad och riven morot (riven på grövsta järnet)
3 dl vatten
1 msk kokosolja (smakfri)
1 msk citronjuice
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk salt
3,5 msk näringsjäst
4,5 msk gelatin (Great lakes, röda)

Valfritt: 
1 tsk chiliflingor, vitlökssalt eller torkade örter

recept

Sjud zucchinin och moroten på svag värme i 3 dl vatten cirka 20 minuter, tills helt mjuk.

Häll av vattnet.

Mixa de kokta grönsakerna med kokosoljan, citronjuicen, äppelcidervinäger, salt och näringsjäst. Mixa på maximal hastighet tills helt slät. Smaka av.
Vill du ha mer ostsmak så tillsätt mer näringsjäst. Ev. salta mer.

Tillsätt gelatinet och mixa igen tills helt utblandad.

Om du ska tillsätta kryddor, tillsätt dessa sist och blanda med en träslev.

Klä en form (15x15 cm) med bakplåtspapper och häll i smeten. Sätt på ett lock eller klä med plastfolie. Låt osten stelna i kylen (minst 6 h eller över natt tills helt stelnad).

Skiva osten och ha som pålägg, på pizzan eller bara som snacks.

Paleoost
Paleoost
Paleoost
Fröknäcke med paleoost och surkål
Läs hela inlägget »

Det är så gott med något knaprigt, salt och brödlikt. Extra goda är dom lite tjockare, tycker jag. Passar såväl till frukost med goda pålägg, dippas i goda röror till tapas eller smula sönder och strö över kokosyoghurten! 
Dessa gör man dessutom i ett nafs. Mesta tidsåtgången är i ugnen och då har du ju händerna fria att laga annat gott i köket.

Använd de fröer du har hemma. De går att kombinera efter tycke och smak men ta tex 1 dl solrosfrön, 1 dl sesamfrön och 1 dl av de andra fröerna.
Kör du strikt GAPS kan du skippa fiberhusken för de gelebildande fröerna gör att knäcket hålls ihop ändå (använd halva mängden chia och linfrön då).

Ingredienser

3 dl fröer (sesamfrön, linfrön, pumpafrön, chiafrön, solrosfrön)
1 msk fiberhusk
en knapp dl mandelmjöl eller annat nötmjöl
1 tsk salt
1 tsk brödkrydda, fänkålsfrön eller annan krydda (torkade örter)
1/2 dl smält ghee eller kokosolja
2 dl hett vatten

Topping:
chiafrön, vallmofrön
flingsalt

recept

Sätt ugnen på 150 grader (varmluft).

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Klicka ner fettet och häll på det kokande vattnet.
Rör snabbt ihop till en smet.

Tryck ut smeten på en plåt täckt med bakplåtspapper. Inte för tunt men inte jättetjockt heller. Det kan hjälpa att fukta fingrarna och trycka ut smeten för hand.

Toppa med flingsalt, chiafrön eller vallmöfrön.

Grädda nederst i ugnen ca 40 minuter. Det ska vara torrt men inte brännas, ha koll. 
Torka gärna knäcket på eftervärme ytterligare 20 minuter eller tills helt torrt.

Förvaras torrt i rumstemperatur.

Ät med dina favoritpålägg exempelvis avokado, paleoost, nötsmör, lax, grönsaker, röror eller ägg.

Fröknäcke
Fröknäcke
Fröknäcke
Fröknäcke med lax
Fröknäcke med paprikaröra
Fröknäcke med paleoost
Fröknäcke med avokado
Fröknäcke med avokado
Läs hela inlägget »

Semlor kan lätt anpassas till gluten,- mjölk och sockerfria (fria från raffinerat socker) utan att smaken får stå efter. Med nymortlad kardemumma i smeten smakar dessa ljuvligt!
Sedan fyller du bullarna med egen gjord mandelmassa och beroende på vad man tål kokosgrädde eller egen syrad grädde.
Visst är det väl semeltider snart ;)

Ingredienser

3 ägg
0,5 dl sötning (honung, agave)
2,5 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
0,5 tsk bakpulver
2,5 msk fiberhusk 
1 tsk vaniljpulver
1 tsk nymortlade kardemummakärnor
nypa salt
1 dl nötmjölk (mandel eller annan med neutral smak)

recept

Sätt ugnen på 160 grader, varmluft.

Vispa äggen och sötning luftigt.

Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten.
Tillsätt snabbt mjölken och rör ut eventuella klumpar.
Låt smeten svälla 5-10 minuter.

Forma med fuktiga händer 8 små bollar och lägg på bakplåtsklädd form.

Grädda 15-18 minuter. Ha koll så de inte bränns. De ska bli gyllenbruna.
Låt svalna helt.

mandelmassa

1,5 dl mandelmjöl
3 msk kokosgrädde
Sötning till önskad sötma
Blanda allt och provsmaka.

Alternativt mixa skållade mandlar till krämig konsistens. Tillsätt sötning till önskad sötma.

montering

När bullarna svalnat helt skär av toppen och fyll bullen med mandelmassa.
Vispa kokosgrädde luftigt och montera din semla.
Pudra kokosmjöl över.
Njut!

Läs hela inlägget »

Det är ju så gott med pannkakor till frukost eller till helgbrunchen. Lätt att göra, väldigt mättande och smaken kan varieras beroende på vad man har hemma. Det gillas skarpt! Tips på roliga varianter hittar ni längst ner i receptet. 

Ingredienser

3 ägg
1 msk smält kokosolja/ghee eller smör
1 tsk vaniljpulver
1/2 dl nötmjölk (kokos, mandel, cashew)
1/2 dl kokosmjöl
1/4 tsk bakpulver/bikarbonat (kan uteslutas)
Nypa salt
Fett att steka i

Recept

Vispa äggen med det smäla fettet, vanilj och mjölken.
Rör ihop de torra ingredienserna och tillsätt. 
Vispa ordentligt så alla klumpar försvinner.
Låt smeten vila 5-10 minuter.
Konsistensen ska vara ganska tjock och kan justeras genom att tillsätta mer mjöl (för tjockare) eller mjölk (om den ska bli lösare).
Stek små pannkakor på medelvärme i fett tills gyllene (receptet räcker till 6 små pannkakor).
Servera med färska bär, frukt, nötter, kokosflingor & kokosgrädde (det som finns hemma).

Tips

Tillsätt en halv mosad banan till smeten eller 2 msk nötsmör.
Krydda smeten med kanel eller kardemumma.
Gör härliga blåbärspannkakor genom att tillsätta 1 dl färska blåbär till smeten. Servera med rostade kokosflingor, citronzest och vispad kokosgrädde :)
Serverna med egen gjord chiasylt & ringla honung över. 
Ha kakao i smeten och servera med nötsmör och kakaonibs.

Har ni fler tips?

Kokospannkakor med ananas, kokos & lime
Läs hela inlägget »

Smoothies är enkelt, gott och kan varieras efter tycke och smak. Den perfekta frukosten, mellanmålet eller kvällsfikat. Och varför inte proppa den med nyttigheter när man ändå håller på..
Det är också lätt att anpassa den efter den kosthållning man följer. Jag ska ge olika exempel på variationer.

Smoothie

1/2 banan eller 1 avokado
2 dl gröna blad (spenat, ruccola, grönkål och/eller fryst sparris)
1 dl frysta bär
1 msk citronjuice eller limejuice
Liten bit ingefära
1 ägg (valfritt)
2 msk collagenpulver
1 msk kokosolja eller MCT olja
1 dl egen yoghurt, kefir eller kokosyoghurt (alt. probiotikakapslar)
Späd till lagom konsistens med vatten eller nötmjölk

Mixa
Klart!

Varianter

Gul smoothie
Gurkmeja (färsk)
Ananas/mango (fryst)
Kokosvatten
Mynta

Röd smoothie
Rödbetsjuice istället för gröna blad
Jordgubbar/hallon (fryst)

Tips
Tål man inte mycket frukt är bär bättre.
Basen kan bytas mot rena grönsaksjuicer.
Ägg och mejerier kan lätt uteslutas utan att det förändrar smak eller konsistens. Banan eller avokado gör smoothien krämig ändå!
Boosta med antioxidanter genom att använda frysta lingon, tranbär, havtorn eller granatäppelkärnor.
Tillskott med ytterligare tarmläkande egenskaper kan vara glutamin eller colostrum (om man tål).
Var försiktig med MCT-oljan. Vissa är känsliga så börja med 1 tsk och öka på eftersom.

Krångla inte till det för mycket dock. Risken är att det inte blir av alls.
Man kan också välja att ta några ingredienser till morgonens smoothie och ta resten till kvällen tex.

Njut av din läkande smoothie!

Smoothie med rödbetsjuice, hallon, ananas & mandelmjölk
Smoothie med rödbetsjuice, hallon, ananas & mandelmjölk
Läs hela inlägget »

Det här receptet är superenkelt och snabbt går det också, på ca 10 minuter har du färdiggräddade tortillabröd.
Det här är ett basrecept men jag kan tänkta mig att det är gott att lägga till diverse finhackade örter och/eller kryddor!

Ingredienser

250 ml kokosmjölk
1,5 dl cassavamjöl
3 msk kokosmjöl
En nypa salt
(Räcker till 5 st små bröd)

recept

  • Värm kokosmjölken lite för lösare konsistens. Använde mig av Garants kokosmjölk och den är väldigt tjock i konsistensen. (Jag värmde snabbt i mikron och använde bunken jag skulle blanda allt i).
  • Tillsätt alla övriga ingredienser och blanda ut ev. klumpar. (Har man ett klumpigt kokosmjöl kan det vara bra att sikta mjölet. Jag använde Kung Markattas kokosmjöl och det behövde inte siktas).
  • Låt smeten vila i 5 minuter. Konsistensen ska vara som tjock pannkakssmet. Är den för lös så tillsätt mer kokosmjöl - olika märken suger olika mängd vätska.
  • Stek i torr stekpanna ett par minuter på varje sida. De ska få färg tycker jag.
  • Låt svalna på galler.

När bröden svalnat är det bara att fylla dom med det du gillar! T.ex.
- Kyckling, sallad & dressing
- Använda som tacoskal och fylla med dina bästa tacoingredienser
(Färs, grönsaker, salsa, guacamole & koriander)
- Använda som brödsubstitut
- Som botten till en pizza
- Göra wraps
- Torka eller rosta och använda till att dippa i olika röror

Dubbla gärna receptet och gör större tortillas så blir de lättare att fylla, eftersom man ofta har en förmåga att överfylla dom ;)
Det blir perfekt picknickmat!

Stek i torr stekpanna
Stek i torr stekpanna
Tortillas av cassava & kokos (Paleo, AIP)
Läs hela inlägget »

Ett enkelt och gott snacks som kan varieras med det du gillar. 
Du kan använda olika typer av torkad frukt som dadlar, fikon eller aprikoser. Du kan smaksätta med rivet skal av lime eller citron. Använda olika typer av nötter samt rulla bollarna i kokos, gojibär, torkade blåbär/lingon, tranbär, nötter, kakao, frön eller pulver av bär. Bara fantasin sätter gränser :)
Jag brukar också använda receptet till botten när jag gör rawtårtor, cheececakes eller tryffeltårta.

Ingredienser

- 200 gram torkad frukt. Jag använder oftast dadlar.
- 150 gram nötter. Du kan rosta nötterna för ytterligare smak.
- 1 msk smält kokosolja
- 1,5 msk kakao, helst raw.
- nypa vaniljpulver
- nypa flingsalt

Recept

  • Hacka eller mixa nötterna grovt.
  • Mixa ihop dadlar, kokosolja, kakao, vaniljpulver och flingsalt till en kladdig deg. Tillsätt eventuellt mer kokosolja om degen känns för torr (kan tex bero på dadlarnas saftighet).
  • Lägg smeten i en bunke och tillsätt nötterna. Blanda ihop till en jämn deg.
  • Kyl smeten en stund så blir bollarna lättare att rulla. Ska du istället göra bars så klä en form med bakplåtspapper och tryck ut smeten i den.
  • Forma bollar och rulla i tex kokos.
  • Förvara i kyl.
Raw boll med aprikos/lime och chokladboll med kokos.
Raw boll med aprikos/lime och chokladboll med kokos.
Rawbollar rullade i chiafrön, pistage, kokos och gojibär.
Rawbollar rullade i chiafrön, pistage, kokos och gojibär.
Läs hela inlägget »

En saftig äppelkaka med kanel & kardemumma. Mums!
Du kan själv anpassa till strikt paleo genom att använda ghee eller kokosolja men det går också bra med smör (om du tål det). 
Ett knep är att använda nymortlad kardemumma, så köp aldrig mer färdigmalen utan köp kardemummakärnor och stöt dom själv. Gör sån skillnad för smaken!

Ingredienser

- 15 torkade dadlar
- 5 ägg (normalstora)
- 100 gram smör/ghee/kokosolja
- 2 dl mandelmjöl
- 3 msk kokosmjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk mortlade kardemummakärnor
- 1/2 tsk vaniljpulver
- nypa salt
- 5 små äpplen
- 1 msk kanel
- 1/2 dl flagad mandel

recept

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Mixa dadlarna och äggen med en stavmixer.
  • Tillsätt smält smör/ghee/kokosolja.
  • Blanda alla torra ingredienser (utom kanelen) och tillsätt till smeten.
  • Klä en brödform med bakplåtspapper och häll i smeten.
  • Skala äpplena och skär i klyftor.
  • Stek klyftorna en stund i fett (det du tål) och tillsätt kanelen. De behöver inte bli helt mjuka bara lite.
  • Lägg äppelklyftorna uppepå smeten. 
  • Strö över mandelspånen.
  • Baka i ugnen ca 25-30 minuter. Känn med en sticka när den är klar.
  • Låt svalna en stund innan du lyfter ut kakan ur formen.
  • Ät & njut!
Läs hela inlägget »

Jag var sugen på ett bröd med tuggmotstånd och lite fastare i konsistensen. Dessutom hade jag en massa nötter och fröer i skafferiet att använda mig av så det blev ett bröd på enbart nötter, fröer, ägg och kokosolja. Efter julen hade jag fikon över så de åkte med också. Resultatet blev superbra och det här brödet kommer jag verkligen att göra ofta! 
Brödet är väldigt näringstätt och mättande så det blir lagom att skära i mycket tunna skivor- och så räcker det ju så mycket längre då!
Jag använde mig av de nötter och fröer jag hade hemma så välj just dina favoriter.

Nöt & fikonbröd (Paleo, GAPS)

INGREDIENSER

150 gram valnötter
150 gram mandel
6 ägg
1 dl smält kokosolja
1 dl krossade linfrön
250 gram fröer (linfrö, pumpakärnor, solroskärnor, sesamfrön, chiafrön)
1 tsk salt
10 hackade torkade fikon

Topping
nypa flingsalt
blåa vallmofrön

RECEPT

  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Klä en brödform med bakplåtapapper.
  • Hacka nötterna grovt. Det är godare om det är stora bitar i brödet.
  • Vispa ihop äggen med kokosoljan. Tillsätt saltet.
  • Tillsätt alla nötter och fröer till äggblandningen. Linfrön köper jag hela och krossar i en kaffekvarn precis innan andvändning. Fungerar att krossa i mixer också. Fördelningen av mängden fröer är inte så viktigt. Jag använder mig av en köksvåg och häller ihop lite av varje tills det blir 250 gram.
  • Hacka fikonen grovt och blanda i. 
  • Låt smeten svälla i 5 minuter.
  • Häll i brödformen och toppa med flingsalt och något frö. Jag använde mig av blåa vallmofrån men t.ex. chiafrön funkar också!
  • Grädda i ugnen ca 60 minuter. Det bubblade upp en del fett på kanterna men det försvinner när du tar ut brödet från ugnen.
  • Låt svalna på galler.
  • Njut med valfritt pålägg.
Nöt & fikonbröd (Paleo, GAPS)

Kommentera gärna:

Läs hela inlägget »

Världens bästa efterrätt enligt mig eftersom den kan anpassas till det kostprogram man följer.
Den kan göras på kokosmjölk eller kokosgrädde (AIP, Paleo) eller på hemmagjord yoghurt eller kefir (GAPS). Det går också att byta ut en del mot mandelmjölk om man föredrar det..
Dessutom är gelatinet man använder rena rama medicinen. Det innehåller byggstenarna till våra leder och bindväv, främjar en god mag,- och tarmhälsa och stärker vårt skelett, hud, hår och naglar. Kan det bli bättre? (Gelatinet kan även komplettera kosten om du inte får i dig tillräckligt med buljonger).
Vill du få i dig gelatin på annat sätt kan du prova mina hemmagjorda gelegodis.
Gelatinet jag använder kommer från gräsbetande djur och beställs från iherb.com. Märket är Great Lakes och använd den röda burken när du ska göra saker som ska stelna (pannacotta, gelegodis). Denna måste blandas med varm vätska. Vill du ta gelatin som tillskott kan du använda den gröna burken och gelatinet från den kan blandas både i kalla och varma vätskor (och stelnar inte). Du kan t.ex. ha det i te eller smoothies.

Jag gjorde pannacottan på kokosmjölk och kokosgrädde där en smaksattes med saffran & vanilj med lingontopping och en annan med vaniljsmak och blåbärstopping. Att servera i nubbglas med bara 3 cl i varje glas visade sig bli en perfekt liten munsbit när man har ett välfyllt fikabord :) För man måste ju smaka på allt! Eller hur ;)
En sats blev ca 18 glas.

Ingredienser

Saffran & vanilj pannacotta med lingontopping
- 2,5 dl kokosmjölk
- 2,5 dl kokosgrädde
- 1 msk honung
- 2,5 tsk gelatin (pulver)
- 1/2 pkt saffran
- 1/4 tsk vaniljpulver
Topping
- 1,5 dl lingon
- 1 tsk gelatinpulver
  
Vaniljpannacotta med blåbärstopping
- 2,5 dl kokosmjölk
- 2,5 dl kokosgrädde
- 1 msk honung
- 2,5 tsk gelatin (pulver)
- 1/2 tsk vaniljpulver
Topping
- 1,5 dl blåbär
- 1 tsk gelatinpulver

Recept

  • Häll kokosmjölken, kokosgrädden, vaniljpulver och saffranet i en kastrull och värm på medelvärme tills det precis ska sjuda.
  • Tillsätt honungen och smaka av.
  • Strö i gelatinet och vispa ut det så inga klumpar finns kvar.
  • Häll i formarna och ställ in i kyl.

När pannacottan har stelnat kan du gör toppingen.
 

  • Värm lingonen i en kastrull med lite vatten (nån msk).
  • När de kokar mosa sönder lingonen för att få ut all vätska. (Du kan använda en gaffel)
  • Sila lingonen för att få bort skalen och häll tillbaka vätskan i kastrullen.
  • Värm igen och tillsätt gelatinet. Rör ut eventuella klumpar.
  • När pannacottan stelnat, häll på lingonjuicen och ställ in i kylen igen. 

Dessa kan med fördel göras dagen innan de ska ätas men klarar sig även flera dagar i kylen.

Kommentera gärna:

Läs hela inlägget »