collage_object

Det här receptet är superenkelt och snabbt går det också, på ca 10 minuter har du färdiggräddade tortillabröd.
Det här är ett basrecept men jag kan tänkta mig att det är gott att lägga till diverse finhackade örter och/eller kryddor!

Ingredienser

250 ml kokosmjölk
1,5 dl cassavamjöl
3 msk kokosmjöl
En nypa salt
(Räcker till 5 st små bröd)

recept

  • Värm kokosmjölken lite för lösare konsistens. Använde mig av Garants kokosmjölk och den är väldigt tjock i konsistensen. (Jag värmde snabbt i mikron och använde bunken jag skulle blanda allt i).
  • Tillsätt alla övriga ingredienser och blanda ut ev. klumpar. (Har man ett klumpigt kokosmjöl kan det vara bra att sikta mjölet. Jag använde Kung Markattas kokosmjöl och det behövde inte siktas).
  • Låt smeten vila i 5 minuter. Konsistensen ska vara som tjock pannkakssmet. Är den för lös så tillsätt mer kokosmjöl - olika märken suger olika mängd vätska.
  • Stek i torr stekpanna ett par minuter på varje sida. De ska få färg tycker jag.
  • Låt svalna på galler.

När bröden svalnat är det bara att fylla dom med det du gillar! T.ex.
- Kyckling, sallad & dressing
- Använda som tacoskal och fylla med dina bästa tacoingredienser
(Färs, grönsaker, salsa, guacamole & koriander)
- Använda som brödsubstitut
- Som botten till en pizza
- Göra wraps
- Torka eller rosta och använda till att dippa i olika röror

Dubbla gärna receptet och gör större tortillas så blir de lättare att fylla, eftersom man ofta har en förmåga att överfylla dom ;)
Det blir perfekt picknickmat!

Stek i torr stekpanna
Stek i torr stekpanna
Tortillas av cassava & kokos (Paleo, AIP)

Kommentera gärna:

Läs hela inlägget »

Ett enkelt och gott snacks som kan varieras med det du gillar. 
Du kan använda olika typer av torkad frukt som dadlar, fikon eller aprikoser. Du kan smaksätta med rivet skal av lime eller citron. Använda olika typer av nötter samt rulla bollarna i kokos, gojibär, torkade blåbär/lingon, tranbär, nötter, kakao, frön eller pulver av bär. Bara fantasin sätter gränser :)
Jag brukar också använda receptet till botten när jag gör rawtårtor, cheececakes eller tryffeltårta.

Ingredienser

- 200 gram torkad frukt. Jag använder oftast dadlar.
- 150 gram nötter. Du kan rosta nötterna för ytterligare smak.
- 1 msk smält kokosolja
- 1,5 msk kakao, helst raw.
- nypa vaniljpulver
- nypa flingsalt

Recept

  • Hacka eller mixa nötterna grovt.
  • Mixa ihop dadlar, kokosolja, kakao, vaniljpulver och flingsalt till en kladdig deg. Tillsätt eventuellt mer kokosolja om degen känns för torr (kan tex bero på dadlarnas saftighet).
  • Lägg smeten i en bunke och tillsätt nötterna. Blanda ihop till en jämn deg.
  • Kyl smeten en stund så blir bollarna lättare att rulla. Ska du istället göra bars så klä en form med bakplåtspapper och tryck ut smeten i den.
  • Forma bollar och rulla i tex kokos.
  • Förvara i kyl.
Raw boll med aprikos/lime och chokladboll med kokos.
Raw boll med aprikos/lime och chokladboll med kokos.
Rawbollar rullade i chiafrön, pistage, kokos och gojibär.
Rawbollar rullade i chiafrön, pistage, kokos och gojibär.
Läs hela inlägget »

En saftig äppelkaka med kanel & kardemumma. Mums!
Du kan själv anpassa till strikt paleo genom att använda ghee eller kokosolja men det går också bra med smör (om du tål det). 
Ett knep är att använda nymortlad kardemumma, så köp aldrig mer färdigmalen utan köp kardemummakärnor och stöt dom själv. Gör sån skillnad för smaken!

Ingredienser

- 15 torkade dadlar
- 5 ägg (normalstora)
- 100 gram smör/ghee/kokosolja
- 2 dl mandelmjöl
- 3 msk kokosmjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk mortlade kardemummakärnor
- 1/2 tsk vaniljpulver
- nypa salt
- 5 små äpplen
- 1 msk kanel
- 1/2 dl flagad mandel

recept

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Mixa dadlarna och äggen med en stavmixer.
  • Tillsätt smält smör/ghee/kokosolja.
  • Blanda alla torra ingredienser (utom kanelen) och tillsätt till smeten.
  • Klä en brödform med bakplåtspapper och häll i smeten.
  • Skala äpplena och skär i klyftor.
  • Stek klyftorna en stund i fett (det du tål) och tillsätt kanelen. De behöver inte bli helt mjuka bara lite.
  • Lägg äppelklyftorna uppepå smeten. 
  • Strö över mandelspånen.
  • Baka i ugnen ca 25-30 minuter. Känn med en sticka när den är klar.
  • Låt svalna en stund innan du lyfter ut kakan ur formen.
  • Ät & njut!
Läs hela inlägget »

Jag var sugen på ett bröd med tuggmotstånd och lite fastare i konsistensen. Dessutom hade jag en massa nötter och fröer i skafferiet att använda mig av så det blev ett bröd på enbart nötter, fröer, ägg och kokosolja. Efter julen hade jag fikon över så de åkte med också. Resultatet blev superbra och det här brödet kommer jag verkligen att göra ofta! 
Brödet är väldigt näringstätt och mättande så det blir lagom att skära i mycket tunna skivor- och så räcker det ju så mycket längre då!
Jag använde mig av de nötter och fröer jag hade hemma så välj just dina favoriter.

Nöt & fikonbröd (Paleo, GAPS)

INGREDIENSER

150 gram valnötter
150 gram mandel
6 ägg
1 dl smält kokosolja
1 dl krossade linfrön
250 gram fröer (linfrö, pumpakärnor, solroskärnor, sesamfrön, chiafrön)
1 tsk salt
10 hackade torkade fikon

Topping
nypa flingsalt
blåa vallmofrön

RECEPT

  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Klä en brödform med bakplåtapapper.
  • Hacka nötterna grovt. Det är godare om det är stora bitar i brödet.
  • Vispa ihop äggen med kokosoljan. Tillsätt saltet.
  • Tillsätt alla nötter och fröer till äggblandningen. Linfrön köper jag hela och krossar i en kaffekvarn precis innan andvändning. Fungerar att krossa i mixer också. Fördelningen av mängden fröer är inte så viktigt. Jag använder mig av en köksvåg och häller ihop lite av varje tills det blir 250 gram.
  • Hacka fikonen grovt och blanda i. 
  • Låt smeten svälla i 5 minuter.
  • Häll i brödformen och toppa med flingsalt och något frö. Jag använde mig av blåa vallmofrån men t.ex. chiafrön funkar också!
  • Grädda i ugnen ca 60 minuter. Det bubblade upp en del fett på kanterna men det försvinner när du tar ut brödet från ugnen.
  • Låt svalna på galler.
  • Njut med valfritt pålägg.
Nöt & fikonbröd (Paleo, GAPS)

Kommentera gärna:

Läs hela inlägget »

Världens bästa efterrätt enligt mig eftersom den kan anpassas till det kostprogram man följer.
Den kan göras på kokosmjölk eller kokosgrädde (AIP, Paleo) eller på hemmagjord yoghurt eller kefir (GAPS). Det går också att byta ut en del mot mandelmjölk om man föredrar det..
Dessutom är gelatinet man använder rena rama medicinen. Det innehåller byggstenarna till våra leder och bindväv, främjar en god mag,- och tarmhälsa och stärker vårt skelett, hud, hår och naglar. Kan det bli bättre? (Gelatinet kan även komplettera kosten om du inte får i dig tillräckligt med buljonger).
Vill du få i dig gelatin på annat sätt kan du prova mina hemmagjorda gelegodis.
Gelatinet jag använder kommer från gräsbetande djur och beställs från iherb.com. Märket är Great Lakes och använd den röda burken när du ska göra saker som ska stelna (pannacotta, gelegodis). Denna måste blandas med varm vätska. Vill du ta gelatin som tillskott kan du använda den gröna burken och gelatinet från den kan blandas både i kalla och varma vätskor (och stelnar inte). Du kan t.ex. ha det i te eller smoothies.

Jag gjorde pannacottan på kokosmjölk och kokosgrädde där en smaksattes med saffran & vanilj med lingontopping och en annan med vaniljsmak och blåbärstopping. Att servera i nubbglas med bara 3 cl i varje glas visade sig bli en perfekt liten munsbit när man har ett välfyllt fikabord :) För man måste ju smaka på allt! Eller hur ;)
En sats blev ca 18 glas.

Ingredienser

Saffran & vanilj pannacotta med lingontopping
- 2,5 dl kokosmjölk
- 2,5 dl kokosgrädde
- 1 msk honung
- 2,5 tsk gelatin (pulver)
- 1/2 pkt saffran
- 1/4 tsk vaniljpulver
Topping
- 1,5 dl lingon
- 1 tsk gelatinpulver
  
Vaniljpannacotta med blåbärstopping
- 2,5 dl kokosmjölk
- 2,5 dl kokosgrädde
- 1 msk honung
- 2,5 tsk gelatin (pulver)
- 1/2 tsk vaniljpulver
Topping
- 1,5 dl blåbär
- 1 tsk gelatinpulver

Recept

  • Häll kokosmjölken, kokosgrädden, vaniljpulver och saffranet i en kastrull och värm på medelvärme tills det precis ska sjuda.
  • Tillsätt honungen och smaka av.
  • Strö i gelatinet och vispa ut det så inga klumpar finns kvar.
  • Häll i formarna och ställ in i kyl.

När pannacottan har stelnat kan du gör toppingen.
 

  • Värm lingonen i en kastrull med lite vatten (nån msk).
  • När de kokar mosa sönder lingonen för att få ut all vätska. (Du kan använda en gaffel)
  • Sila lingonen för att få bort skalen och häll tillbaka vätskan i kastrullen.
  • Värm igen och tillsätt gelatinet. Rör ut eventuella klumpar.
  • När pannacottan stelnat, häll på lingonjuicen och ställ in i kylen igen. 

Dessa kan med fördel göras dagen innan de ska ätas men klarar sig även flera dagar i kylen.

Kommentera gärna:

Läs hela inlägget »

Nu har barnen pratat om nutella i flera veckor så det var dags att göra något åt saken.
Det blev min egna variant såklart. En nyttig sådan. Och barnen älskade den!

INGREDIENSER

- 200 gram hasselnötter
- 2 msk kakao
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 3 msk smält kokosolja
- 1 msk honung
- en nypa salt

Recept

  • Rosta hasselnötterna några minuter i stekpanna. Var uppmärksam så de inte bränns.
  • Låt nötterna svalna och lägg dom sedan i en handduk. Gnid bort skalen.
  • Mixa nötterna i ca 10 minuter. Ha tålamod. Först ser det inte ut att hända något men efter en stund frigörs fetterna från nötterna och det bildas en hasselnötscreme. 
  • Tillsätt övriga ingredienser och mixa en stund till.
  • Smaka av. 
  • Förvara i glasburk.
  • Njut!
Nyttig nutella
Läs hela inlägget »

Vill du ha den syrliga, krispiga smaken av grönsaker men orkar inte vänta flera veckor på dina fermenterade grönsaker eller surkål.
Då är dessa snabbsyrade grönsaker ett alternativ.
Godast blir de om de får stå till sig några timmar men fungerar också efter bara en stund. Håller flera veckor i kylen.
Det går att använda vilka grönsaker och rotfrukter som helst, dock bäst med lite hårdare varianter. Går även att krydda med tex vitlök, chili, dillfrön, fänkålsfrön eller senapsfrön. Jag gjorde denna utan kryddning.
Ett gott tillbehör till vilken mat som helst, som pålägg på paleobrödet, på korven eller i salladen.
 

Ingredienser

- 1/2 litet huvud rödkål, 1/2 litet huvud vitkål, 2 st morötter och 10 st rädisor.
- 2 msk Himalayasalt eller havssalt
- 1/2 dl Äppelcidervinäger
- 1 msk citronjuice
- 1 msk honung
- 1/2 dl Olivolja

Recept

Strimla grönsakerna tunt och lägg dom i en skål.
Häll över saltet och låt stå i 5 minuter. (ev lägga en tyngd på).
Knåda ur vätska från grönsakerna så de blir mjuka.
Smaka av. Är det för salt kan du skölja av dom.
Lägg grönsakerna i en glasburk.
Blanda ut honungen i äppelcidervinägern och citronjuicen. Tillsätt olivoljan.
Häll blandningen över grönsakerna och blanda om.
Låt stå i kylen tills servering. (blanda gärna om då och då).
 

Läs hela inlägget »

Vad sägs om ett alternativ till fredagschipsen?
De är dessutom nyttiga och helt paleo och AIP vänliga.. Yes!
Matbanan (plantain på eng.) innehåller också en massa resistent stärkelse som göder våra bra bakterier och därmed främjar vår hälsa.

Snabbt, enkelt & supergott!

Ingredienser

- 1 matbanan
- Kokosolja
- Salt & kryddor
 

Recept

  • Börja med att hyvla matbananen med en mandolin. För att få bra resultat krävs att skivorna är tunna så mandolin fungerar bäst tycker jag. Du kan också variera formen genom att hyvla på höjden och få helt runda chips eller lite mer på längden för att få långa chips. Jag gjorde på längden denna gång.
Hyvlad matbanan
Hyvlad matbanan
  • Värm en stekpanna och smält kokosolja så att botten täcks.
  • Stek sen matbananskivorna ca 1 minut på varje sida (tills gyllenbruna).
  • Låt rinna av på papper.
  • Salta & krydda chipsen med det du gillar. Jag använde rökt salt och rökt paprika.
  • Njut!
Matbananchips med rökt salt
Matbananchips med rökt salt
Matbananchips med rökt paprika
Matbananchips med rökt paprika
Läs hela inlägget »

Äter du mjölkfritt men vill ändå njuta av yoghurt är kokosyoghurt ett alternativ. Att göra egen yoghurt kräver lite mer arbete än tex kefir men slutprodukten blir en krämig, syrlig yoghurt full med nyttiga bakterier som hjälper till vid läkning och balansering av tarmfloran.
Här gjorde jag en yoghurt utan smaktillsättning eller sötning men jag ska prova att göra med vanilj och lite honung framöver.
Jag använde mig av samma principer som vid yoghurttillverkning på komjölk dvs upphettning, avkylning till 42 grader, blanda i probiotikan och sen fermentering i 24h.

Ingredienser

- 5 dl Kokosmjölk (jag använde Garants på tetra)
- 1 msk gelatin (Great Lakes gelatin)
- 2 st probiotikakapslar
- Ren glasburk

Recept

  • Häll kokosmjölken i en kastrull och värm till ca 90 grader (eller precis innan den börjar koka).
  • Ta bort kastrullen från plattan och rör ut gelatinet i kokosmjölken tills det löst sig helt.
  • Ställ i vattenbad och kyl till ca 42-45 grader. (Går fortast tycker jag, alternativt kyl den i kylskåp)
  • Töm probiotikakapslarna i kokosmjölken och blanda ordentligt. (Jag använde mig av Ultimate Flora innehållande 50 miljarder/kapsel, 10 olika stammar. Skulle säkert räckt med 1 kapsel men jag använde 2)
  • Häll över i ren glasburk och sätt på locket lite löst. 


Nu finns det olika sätt att göra yoghurt på:
Nu kan du antingen ställa burken i ugnen på lägsta temperatur med ugnsluckan lite på glänt (annars finns risk att det blir för varmt) i 24h.
Eller hälla kokosmjölken i en förvärmd termos, skruva på locket och låta stå i 24 h. 
Eller hälla kokosmjölken i glasburk, linda en handduk runt och ställa bredvid ugnen eller annat varmare ställe i köket i 24h.
Eller använda en yoghurtmaskin helt enkelt.
Har läst att vissa bara låter den stå i rumstemperatur men då kan det ta uppåt 48h innan den är klar.

Normalt brukar jag använda min yoghurtmaskin när jag gör yoghurt på komjölk men nu ville jag prova en annan variant. Det blev tillslut att jag kombinerade två metoder :)
Först hade jag den i ugnen på lägsta värme ca 12 h men sen skulle jag använda ugnen till annat så då ställde jag burken bredvid ugnen med en handduk runt i resterande 12 h. Tiden är inte så någa, den kan stå längre också.

Bäst blir den om yoghurten kyls innan den äts så låt den gärna stå över natt i kyl.
Sen är det bara att äta!
Jag åt med hallon och vita chiafrön, mums!

Kokosmjölk med probiotika
Kokosmjölk med probiotika
Kokosyoghurt med hallon & vita chiafrön
Kokosyoghurt med hallon & vita chiafrön
Läs hela inlägget »

Ett superenkelt bröd som går att variera med olika nötter, fröer och kryddor. Här har jag gjort ett med solrosfrön och ett annat med valnötter, pumpakärnor och chiafrön. Äter du strikt paleo använder du kokosolja annars kan du använda smör eller ghee.
Avnjuts helst nybakat men om det blir något över är det gott att rosta skivorna i ugn eller brödrost.

Ingredienser

- 5 ägg
- 1 dl kokosmjöl
- 1/2 dl kokosolja eller 50 g smör/ghee
- 1 tsk bakpulver
- 1 msk äppelcidervinäger
- nypa salt
- 0,5 dl valfria nötter (här valnötter)

Topping: 0,5 dl solroskärnor/pumpakärnor/chiafrön och flingsalt

recept

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält kokosoljan till flytande (eller om du använder smör smält smöret alt. ghee).
Vispa äggen och tillsätt den smälta oljan/smör/ghee.
Tillsätt övriga ingredienser, rör ihop och låt smeten vila någon minut.
Klä en avlång bakform med bakplåtspapper och fördela smeten i formen.
Toppa med frön och flingsalt.
Baka i ugnen tills brödet är torrt ca 20-25 minuter (känn med en sticka).
Njut!

Kokosbröd med solroskärnor
Kokosbröd med valnötter toppat med pumpakörnor och chiafrön
Läs hela inlägget »