collage_object

Det är ju så gott med pannkakor till frukost eller till helgbrunchen. Lätt att göra, väldigt mättande och smaken kan varieras beroende på vad man har hemma. Det gillas skarpt! Tips på roliga varianter hittar ni längst ner i receptet. 

Ingredienser

3 ägg
1 msk smält kokosolja/ghee eller smör
1 tsk vaniljpulver
1/2 dl nötmjölk (kokos, mandel, cashew)
1/2 dl kokosmjöl
1/4 tsk bakpulver/bikarbonat (kan uteslutas)
Nypa salt
Fett att steka i

Recept

Vispa äggen med det smäla fettet, vanilj och mjölken.
Rör ihop de torra ingredienserna och tillsätt. 
Vispa ordentligt så alla klumpar försvinner.
Låt smeten vila 5-10 minuter.
Konsistensen ska vara ganska tjock och kan justeras genom att tillsätta mer mjöl (för tjockare) eller mjölk (om den ska bli lösare).
Stek små pannkakor på medelvärme i fett tills gyllene (receptet räcker till 6 små pannkakor).
Servera med färska bär, frukt, nötter, kokosflingor & kokosgrädde (det som finns hemma).

Tips

Tillsätt en halv mosad banan till smeten eller 2 msk nötsmör.
Krydda smeten med kanel eller kardemumma.
Gör härliga blåbärspannkakor genom att tillsätta 1 dl färska blåbär till smeten. Servera med rostade kokosflingor, citronzest och vispad kokosgrädde :)
Serverna med egen gjord chiasylt & ringla honung över. 
Ha kakao i smeten och servera med nötsmör och kakaonibs.

Har ni fler tips?

Kokospannkakor med ananas, kokos & lime
Läs hela inlägget »

Smoothies är enkelt, gott och kan varieras efter tycke och smak. Den perfekta frukosten, mellanmålet eller kvällsfikat. Och varför inte proppa den med nyttigheter när man ändå håller på..
Det är också lätt att anpassa den efter den kosthållning man följer. Jag ska ge olika exempel på variationer.

Smoothie

1/2 banan eller 1 avokado
2 dl gröna blad (spenat, ruccola, grönkål och/eller fryst sparris)
1 dl frysta bär
1 msk citronjuice eller limejuice
Liten bit ingefära
1 ägg (valfritt)
2 msk collagenpulver
1 msk kokosolja eller MCT olja
1 dl egen yoghurt, kefir eller kokosyoghurt (alt. probiotikakapslar)
Späd till lagom konsistens med vatten eller nötmjölk

Mixa
Klart!

Varianter

Gul smoothie
Gurkmeja (färsk)
Ananas/mango (fryst)
Kokosvatten
Mynta

Röd smoothie
Rödbetsjuice istället för gröna blad
Jordgubbar/hallon (fryst)

Tips
Tål man inte mycket frukt är bär bättre.
Basen kan bytas mot rena grönsaksjuicer.
Ägg och mejerier kan lätt uteslutas utan att det förändrar smak eller konsistens. Banan eller avokado gör smoothien krämig ändå!
Boosta med antioxidanter genom att använda frysta lingon, tranbär, havtorn eller granatäppelkärnor.
Tillskott med ytterligare tarmläkande egenskaper kan vara glutamin eller colostrum (om man tål).
Var försiktig med MCT-oljan. Vissa är känsliga så börja med 1 tsk och öka på eftersom.

Krångla inte till det för mycket dock. Risken är att det inte blir av alls.
Man kan också välja att ta några ingredienser till morgonens smoothie och ta  resten till kvällen tex.

Njut av din läkande smoothie!

Smoothie med rödbetsjuice, hallon, ananas & mandelmjölk
Smoothie med rödbetsjuice, hallon, ananas & mandelmjölk
Läs hela inlägget »

Det här receptet är superenkelt och snabbt går det också, på ca 10 minuter har du färdiggräddade tortillabröd.
Det här är ett basrecept men jag kan tänkta mig att det är gott att lägga till diverse finhackade örter och/eller kryddor!

Ingredienser

250 ml kokosmjölk
1,5 dl cassavamjöl
3 msk kokosmjöl
En nypa salt
(Räcker till 5 st små bröd)

recept

  • Värm kokosmjölken lite för lösare konsistens. Använde mig av Garants kokosmjölk och den är väldigt tjock i konsistensen. (Jag värmde snabbt i mikron och använde bunken jag skulle blanda allt i).
  • Tillsätt alla övriga ingredienser och blanda ut ev. klumpar. (Har man ett klumpigt kokosmjöl kan det vara bra att sikta mjölet. Jag använde Kung Markattas kokosmjöl och det behövde inte siktas).
  • Låt smeten vila i 5 minuter. Konsistensen ska vara som tjock pannkakssmet. Är den för lös så tillsätt mer kokosmjöl - olika märken suger olika mängd vätska.
  • Stek i torr stekpanna ett par minuter på varje sida. De ska få färg tycker jag.
  • Låt svalna på galler.

När bröden svalnat är det bara att fylla dom med det du gillar! T.ex.
- Kyckling, sallad & dressing
- Använda som tacoskal och fylla med dina bästa tacoingredienser
(Färs, grönsaker, salsa, guacamole & koriander)
- Använda som brödsubstitut
- Som botten till en pizza
- Göra wraps
- Torka eller rosta och använda till att dippa i olika röror

Dubbla gärna receptet och gör större tortillas så blir de lättare att fylla, eftersom man ofta har en förmåga att överfylla dom ;)
Det blir perfekt picknickmat!

Stek i torr stekpanna
Stek i torr stekpanna
Tortillas av cassava & kokos (Paleo, AIP)
Läs hela inlägget »

Ett enkelt och gott snacks som kan varieras med det du gillar. 
Du kan använda olika typer av torkad frukt som dadlar, fikon eller aprikoser. Du kan smaksätta med rivet skal av lime eller citron. Använda olika typer av nötter samt rulla bollarna i kokos, gojibär, torkade blåbär/lingon, tranbär, nötter, kakao, frön eller pulver av bär. Bara fantasin sätter gränser :)
Jag brukar också använda receptet till botten när jag gör rawtårtor, cheececakes eller tryffeltårta.

Ingredienser

- 200 gram torkad frukt. Jag använder oftast dadlar.
- 150 gram nötter. Du kan rosta nötterna för ytterligare smak.
- 1 msk smält kokosolja
- 1,5 msk kakao, helst raw.
- nypa vaniljpulver
- nypa flingsalt

Recept

  • Hacka eller mixa nötterna grovt.
  • Mixa ihop dadlar, kokosolja, kakao, vaniljpulver och flingsalt till en kladdig deg. Tillsätt eventuellt mer kokosolja om degen känns för torr (kan tex bero på dadlarnas saftighet).
  • Lägg smeten i en bunke och tillsätt nötterna. Blanda ihop till en jämn deg.
  • Kyl smeten en stund så blir bollarna lättare att rulla. Ska du istället göra bars så klä en form med bakplåtspapper och tryck ut smeten i den.
  • Forma bollar och rulla i tex kokos.
  • Förvara i kyl.
Raw boll med aprikos/lime och chokladboll med kokos.
Raw boll med aprikos/lime och chokladboll med kokos.
Rawbollar rullade i chiafrön, pistage, kokos och gojibär.
Rawbollar rullade i chiafrön, pistage, kokos och gojibär.
Läs hela inlägget »

En saftig äppelkaka med kanel & kardemumma. Mums!
Du kan själv anpassa till strikt paleo genom att använda ghee eller kokosolja men det går också bra med smör (om du tål det). 
Ett knep är att använda nymortlad kardemumma, så köp aldrig mer färdigmalen utan köp kardemummakärnor och stöt dom själv. Gör sån skillnad för smaken!

Ingredienser

- 15 torkade dadlar
- 5 ägg (normalstora)
- 100 gram smör/ghee/kokosolja
- 2 dl mandelmjöl
- 3 msk kokosmjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk mortlade kardemummakärnor
- 1/2 tsk vaniljpulver
- nypa salt
- 5 små äpplen
- 1 msk kanel
- 1/2 dl flagad mandel

recept

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Mixa dadlarna och äggen med en stavmixer.
  • Tillsätt smält smör/ghee/kokosolja.
  • Blanda alla torra ingredienser (utom kanelen) och tillsätt till smeten.
  • Klä en brödform med bakplåtspapper och häll i smeten.
  • Skala äpplena och skär i klyftor.
  • Stek klyftorna en stund i fett (det du tål) och tillsätt kanelen. De behöver inte bli helt mjuka bara lite.
  • Lägg äppelklyftorna uppepå smeten. 
  • Strö över mandelspånen.
  • Baka i ugnen ca 25-30 minuter. Känn med en sticka när den är klar.
  • Låt svalna en stund innan du lyfter ut kakan ur formen.
  • Ät & njut!
Läs hela inlägget »

Jag var sugen på ett bröd med tuggmotstånd och lite fastare i konsistensen. Dessutom hade jag en massa nötter och fröer i skafferiet att använda mig av så det blev ett bröd på enbart nötter, fröer, ägg och kokosolja. Efter julen hade jag fikon över så de åkte med också. Resultatet blev superbra och det här brödet kommer jag verkligen att göra ofta! 
Brödet är väldigt näringstätt och mättande så det blir lagom att skära i mycket tunna skivor- och så räcker det ju så mycket längre då!
Jag använde mig av de nötter och fröer jag hade hemma så välj just dina favoriter.

Nöt & fikonbröd (Paleo, GAPS)

INGREDIENSER

150 gram valnötter
150 gram mandel
6 ägg
1 dl smält kokosolja
1 dl krossade linfrön
250 gram fröer (linfrö, pumpakärnor, solroskärnor, sesamfrön, chiafrön)
1 tsk salt
10 hackade torkade fikon

Topping
nypa flingsalt
blåa vallmofrön

RECEPT

  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Klä en brödform med bakplåtapapper.
  • Hacka nötterna grovt. Det är godare om det är stora bitar i brödet.
  • Vispa ihop äggen med kokosoljan. Tillsätt saltet.
  • Tillsätt alla nötter och fröer till äggblandningen. Linfrön köper jag hela och krossar i en kaffekvarn precis innan andvändning. Fungerar att krossa i mixer också. Fördelningen av mängden fröer är inte så viktigt. Jag använder mig av en köksvåg och häller ihop lite av varje tills det blir 250 gram.
  • Hacka fikonen grovt och blanda i. 
  • Låt smeten svälla i 5 minuter.
  • Häll i brödformen och toppa med flingsalt och något frö. Jag använde mig av blåa vallmofrån men t.ex. chiafrön funkar också!
  • Grädda i ugnen ca 60 minuter. Det bubblade upp en del fett på kanterna men det försvinner när du tar ut brödet från ugnen.
  • Låt svalna på galler.
  • Njut med valfritt pålägg.
Nöt & fikonbröd (Paleo, GAPS)

Kommentera gärna:

Läs hela inlägget »

Världens bästa efterrätt enligt mig eftersom den kan anpassas till det kostprogram man följer.
Den kan göras på kokosmjölk eller kokosgrädde (AIP, Paleo) eller på hemmagjord yoghurt eller kefir (GAPS). Det går också att byta ut en del mot mandelmjölk om man föredrar det..
Dessutom är gelatinet man använder rena rama medicinen. Det innehåller byggstenarna till våra leder och bindväv, främjar en god mag,- och tarmhälsa och stärker vårt skelett, hud, hår och naglar. Kan det bli bättre? (Gelatinet kan även komplettera kosten om du inte får i dig tillräckligt med buljonger).
Vill du få i dig gelatin på annat sätt kan du prova mina hemmagjorda gelegodis.
Gelatinet jag använder kommer från gräsbetande djur och beställs från iherb.com. Märket är Great Lakes och använd den röda burken när du ska göra saker som ska stelna (pannacotta, gelegodis). Denna måste blandas med varm vätska. Vill du ta gelatin som tillskott kan du använda den gröna burken och gelatinet från den kan blandas både i kalla och varma vätskor (och stelnar inte). Du kan t.ex. ha det i te eller smoothies.

Jag gjorde pannacottan på kokosmjölk och kokosgrädde där en smaksattes med saffran & vanilj med lingontopping och en annan med vaniljsmak och blåbärstopping. Att servera i nubbglas med bara 3 cl i varje glas visade sig bli en perfekt liten munsbit när man har ett välfyllt fikabord :) För man måste ju smaka på allt! Eller hur ;)
En sats blev ca 18 glas.

Ingredienser

Saffran & vanilj pannacotta med lingontopping
- 2,5 dl kokosmjölk
- 2,5 dl kokosgrädde
- 1 msk honung
- 2,5 tsk gelatin (pulver)
- 1/2 pkt saffran
- 1/4 tsk vaniljpulver
Topping
- 1,5 dl lingon
- 1 tsk gelatinpulver
  
Vaniljpannacotta med blåbärstopping
- 2,5 dl kokosmjölk
- 2,5 dl kokosgrädde
- 1 msk honung
- 2,5 tsk gelatin (pulver)
- 1/2 tsk vaniljpulver
Topping
- 1,5 dl blåbär
- 1 tsk gelatinpulver

Recept

  • Häll kokosmjölken, kokosgrädden, vaniljpulver och saffranet i en kastrull och värm på medelvärme tills det precis ska sjuda.
  • Tillsätt honungen och smaka av.
  • Strö i gelatinet och vispa ut det så inga klumpar finns kvar.
  • Häll i formarna och ställ in i kyl.

När pannacottan har stelnat kan du gör toppingen.
 

  • Värm lingonen i en kastrull med lite vatten (nån msk).
  • När de kokar mosa sönder lingonen för att få ut all vätska. (Du kan använda en gaffel)
  • Sila lingonen för att få bort skalen och häll tillbaka vätskan i kastrullen.
  • Värm igen och tillsätt gelatinet. Rör ut eventuella klumpar.
  • När pannacottan stelnat, häll på lingonjuicen och ställ in i kylen igen. 

Dessa kan med fördel göras dagen innan de ska ätas men klarar sig även flera dagar i kylen.

Kommentera gärna:

Läs hela inlägget »

Nu har barnen pratat om nutella i flera veckor så det var dags att göra något åt saken.
Det blev min egna variant såklart. En nyttig sådan. Och barnen älskade den!

INGREDIENSER

- 200 gram hasselnötter
- 2 msk kakao
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 3 msk smält kokosolja
- 1 msk honung
- en nypa salt

Recept

  • Rosta hasselnötterna några minuter i stekpanna. Var uppmärksam så de inte bränns.
  • Låt nötterna svalna och lägg dom sedan i en handduk. Gnid bort skalen.
  • Mixa nötterna i ca 10 minuter. Ha tålamod. Först ser det inte ut att hända något men efter en stund frigörs fetterna från nötterna och det bildas en hasselnötscreme. 
  • Tillsätt övriga ingredienser och mixa en stund till.
  • Smaka av. 
  • Förvara i glasburk.
  • Njut!
Nyttig nutella
Läs hela inlägget »

Vill du ha den syrliga, krispiga smaken av grönsaker men orkar inte vänta flera veckor på dina fermenterade grönsaker eller surkål.
Då är dessa snabbsyrade grönsaker ett alternativ.
Godast blir de om de får stå till sig några timmar men fungerar också efter bara en stund. Håller flera veckor i kylen.
Det går att använda vilka grönsaker och rotfrukter som helst, dock bäst med lite hårdare varianter. Går även att krydda med tex vitlök, chili, dillfrön, fänkålsfrön eller senapsfrön. Jag gjorde denna utan kryddning.
Ett gott tillbehör till vilken mat som helst, som pålägg på paleobrödet, på korven eller i salladen.
 

Ingredienser

- 1/2 litet huvud rödkål, 1/2 litet huvud vitkål, 2 st morötter och 10 st rädisor.
- 2 msk Himalayasalt eller havssalt
- 1/2 dl Äppelcidervinäger
- 1 msk citronjuice
- 1 msk honung
- 1/2 dl Olivolja

Recept

Strimla grönsakerna tunt och lägg dom i en skål.
Häll över saltet och låt stå i 5 minuter. (ev lägga en tyngd på).
Knåda ur vätska från grönsakerna så de blir mjuka.
Smaka av. Är det för salt kan du skölja av dom.
Lägg grönsakerna i en glasburk.
Blanda ut honungen i äppelcidervinägern och citronjuicen. Tillsätt olivoljan.
Häll blandningen över grönsakerna och blanda om.
Låt stå i kylen tills servering. (blanda gärna om då och då).
 

Läs hela inlägget »

Vad sägs om ett alternativ till fredagschipsen?
De är dessutom nyttiga och helt paleo och AIP vänliga.. Yes!
Matbanan (plantain på eng.) innehåller också en massa resistent stärkelse som göder våra bra bakterier och därmed främjar vår hälsa.

Snabbt, enkelt & supergott!

Ingredienser

- 1 matbanan
- Kokosolja
- Salt & kryddor
 

Recept

  • Börja med att hyvla matbananen med en mandolin. För att få bra resultat krävs att skivorna är tunna så mandolin fungerar bäst tycker jag. Du kan också variera formen genom att hyvla på höjden och få helt runda chips eller lite mer på längden för att få långa chips. Jag gjorde på längden denna gång.
Hyvlad matbanan
Hyvlad matbanan
  • Värm en stekpanna och smält kokosolja så att botten täcks.
  • Stek sen matbananskivorna ca 1 minut på varje sida (tills gyllenbruna).
  • Låt rinna av på papper.
  • Salta & krydda chipsen med det du gillar. Jag använde rökt salt och rökt paprika.
  • Njut!
Matbananchips med rökt salt
Matbananchips med rökt salt
Matbananchips med rökt paprika
Matbananchips med rökt paprika
Läs hela inlägget »