collage_object

kosten.

Vad både paleo, autoimmunpaleo (AIP) och GAPS har gemensamt är att det är näringsrik, oprocessad mat så lik vår ursprungliga föda som möjligt. 
Genom att ta bort livsmedel som triggar inflammationer och tillföra ren, näringsrik, antiinflammatorisk föda får kroppen en chans att vila, läka och återhämta sig.
Vilken metod man väljer är individuellt. Det finns inget rätt och fel, man får helt enkelt prova sig fram. 
 

PALEO.

Paleo eller stenålderskost är en kosthållning som våra kroppar är genetiskt anpassade för. Under de 200 000 år den moderna människan funnits har vi levt på det naturen hade att erbjuda som kött, fisk, ägg, nötter, bär, frukt, rötter och grönsaker. Näringsrik, oprocessad ren mat som följer säsongens skiftningar.
Våra moderna "välfärdssjukdomar" kan kopplas till sättet vi äter och lever idag då inga av dessa sjukdomar har hittats bland ursprungsbefolkningen.
 

AIP (autoimmunpaleo).

I AIP går man steget längre och tar bort vissa livsmedel man vet personer med autoimmuna sjukdomar kan ha problem med som choklad, nötter/frön, ägg och nattskatteväxter.
Detta gör man en kort period som 30-60 dagar för att sedan reintroducera ett livsmedel i taget. Allt för att kunna upptäcka vad just du inte tolererar. Vad som är spännande är att efter du läkt din tarm kan märka av att du tolererar fler livsmedel än du gjorde innan programmet startade.
AIP är inget man ska fastna i utan det handlar om en period i ditt liv för att sedan gå över till exempelvis vanlig paleo.
 

GAPS.

GAPS står för Gut And Psychology Syndrome och är en kostplan utvecklad av den ryska läkaren Dr. Natasha Campell-McBride.  Protokollet utvecklades från början för barn med koncentrationssvårigheter och vissa diagnoser som ADHD och autism då hon tidigt förstod kopplingen mellan vår tarm och vårt psykiska välbefinnande (den s.k. gut -brain axis).
Eftersom kostens grunder ligger i att läka tarmen används nu GAPS av personer som har autoimmuna sjukdomar, mag-tarm sjukdomar, astma, allergier och andra besvär kopplade till en dysfunktionell tarm.
GAPS kan man göra i två steg där det först finns ett intro-program i sex steg för att sen följa ett full GAPS program. Eller så kan man köra full GAPS direkt och om det inte hjälper så småningom köra intro-fasen.
Inte heller GAPS är ett protokoll du ska följa hela livet utan är mer en läkekost som man äter tillfälligt för att sedan gå vidare till vad som passar ens kropp.