collage_object

Nu är det ett tag sedan jag blev intervjuad av tidningen Året Runt men likväl så viktigt. Jag har fått mycket feedback och kommentarer på artikeln. Det som verkligen betyder mycket för mig är när jag hör hur det inspirerar och peppar andra att själva försöka påverka sin situation. Att folk vill läsa om andra som gjort samma resa som de själva vill göra. Att se att det faktiskt går!
Så nu finns artikeln här att läsa igen eller för första gången.
Ta hand om er!

Läs hela inlägget »

För några veckor sedan blev jag intervjuad av reumatikerförbundets patienttidning, Reumatikervärlden. 
Den främsta anledningen till detta var för att jag ville visa och inspirera andra att det faktiskt går att förändra sin situation. Jag sökte själv i början av min resa efter personer som läkt från sina kroniska sjukdomar och autoimmuna sjukdomar. I Sverige hittade jag tyvärr inte så många, faktiskt bara en endaste. Som tur var fanns det massor utanför Sveriges gränser och då framförallt i USA. Jag hittade bloggar, böcker, youtube-klipp, föreläsningar och t.o.m. läkare som behandlade min sjukdom på ett helt annat sätt än det traditionella jag varit med om.
Efter detta öppnade sig en helt ny värld för mig och synen på kroniska sjukdomar och symptom är nu för mig för evigt förändrad. 
Det som verkligen tilltalade mig var att istället för att enbart behandla symptomen, behandla orsaken till symptomen. Det är lite som att när brandlarmet går enbart stänga av det och inte släcka branden. Glöden ligger och pyr, dag ut och dag in, och då och då tar sig elden -larmet går igen (symptomen) och du försöker bara stänga larmet så du slipper höra eländet. Om du istället släcker branden (orsaken) kan du bli fri från symptomen för alltid!

Vill du läsa hela tidningen Reumatikervärlden finns den som nätversion här.
Min artikel är på sidan 14-15.

Önskar Er all lycka till med era hälsoresor!

Läs hela inlägget »
Etiketter: artikel intervju media

Mat som medicins fem T ger en översikt på vad som ingår och hur en kostomläggning kan gå till. Observera att varje individ är unik och oftast finns inga 100%-iga rätt och fel. 
Att se över sin livsstil är också av vikt då olika typer av stress och toxisk belastning kan försvåra läkningen.


 

Att ta bort livsmedel som är kända för att skapa och trigga inflammationer går inte att komma ifrån. I ett initierande skede bör alla ovanstående livsmedel tas bort men tolereras vissa kan de relativt snabbt återintroduceras. 
Nattskatteväxter gäller framförallt vid autoimmuna sjukdomar och speciellt vid reumatiska tillstånd. 
Baljväxter som förbehandlas (blötläggning, groddning, kokas, fermenteras) tolereras bättre än obehandlade.
Mejerier som är av hög kvalité och som fermenteras behöver inte ge negativa konsekvenser utan tvärtom används som ett bra probiotiskt tillskott för att läka och återställa tarmen. Ghee (klarifierat smör) likaså.

 

Att tillföra högkvalitativa näringstäta livsmedel är nödvändigt för läkning.
Maten bör vara ekologisk, ren (utan tillsatser) och oprocessad. Jag brukar säga mat som inte behöver en innehållsförteckning. Där du helt enkelt ser vad du köper.
Bra fetter som ghee, smör, kokosolja, avokadoolja och olivolja.
Fermenterade grönsaker är ett billigt och bra sätt att få i sig probiotika - (levande fördelaktiga bakterier) samt fibrer.
Kefir och hemmagjord yoghurt kan vara ok (och rent av läkande) om ingen underliggande allergi förekommer. 
Personer som lider av kroniska sjukdomar lider oftast av näringsbrist varför lever (eller annan inälvsmat) är rena rama medicinen. Näring via livsmedel tillför dessutom hela spektrat av mikro,- och makronutrienter i rätt balans jämfört med piller du du oftast tillför ett och ett. 
Egengjorda kokade buljonger på leder, ben eller kött innehåller de komponenter som hjälper till att läka tarmslemhinnan (vilket vi nu vet är kopplade till kroniska sjukdomar). Kvalitén är även här viktig.
Juicer på grönsaker och smoothies är suveränt och ger lättupptaglig näring.
 

Vissa tillskott kan komplettera kosten. D-vitamin t.ex. då ca 80 % i Sverige lider av denna brist. (Du kan mäta dina nivåer innan du börjar med tillskott).
Probiotika i kapslar om man vill få i sig så många olika stammar som möjligt. Bör kompletteras med prebiotika.
Gelatin/kollagen och L-glutamin för tarmläkning.
Vid specifika brister kan mineraler, vitaminer och spårämnen komplettera.
 

Du kan i början av en kostomläggning uppleva en försämring innan det vänder och blir bättre. Detta är helt normalt men såklart påfrestande.
Dessa tips kan underlätta övergången. Glöm inte att vila, ta lugna promenader, säga nej till saker du inte måste göra, få frisk luft och ta hand om dig.
Att också börja reflektera över annat som påverkar ens kropp negativt som negativa tankar, känslor, beteenden, personer, relationer osv. Allt påverkar - inte bara det vi stoppar i oss.
 

Sen kanske det svåraste. Att ha tålamod. 
Att din läkning är din. Du kan inte jämföra dig med grannen trots att ni kanske t.o.m. har samma problem. Era orsaker kan vara helt skilda.
Att lära sig hantera inre och yttre stress.
Att observera dina tankar, ha positiva målbilder, affirmera, meditera, visualisera på det sätt som passar dig.
Att se det som en livsstilsförändring för du vill väl ändå inte gå tillbaka till det du hade?
Och kom ihåg varför du började. 

Läs hela inlägget »

Nu är jag officiellt utskriven från reumatologen! En fantastisk känsla som jag aldrig trodde jag skulle få uppleva.
Jag fick höra att jag hade en kronisk sjukdom som det inte fanns någon bot på. Det enda jag kunde göra var att äta olika symptomlindrande mediciner. I fem år trodde jag också att så var fallet. Det ledde till enormt mycket lidande med en massa biverkningar, tre års sjukskrivning på heltid, två operationer, tre inläggningar på sjukhus och diverse besök till sjukgymnaster, läkare, arbetsterapeuter och röntgen.
Idag vet jag som kostrådgivare att så länge du inte behandlar vad som verkligen orsakar symptomen blir du inte frisk på riktigt och kosten är grunden för den läkningen.
Jag har fått tillbaka mitt liv och den känslan önskar jag er andra kroniker få uppleva. Gör som jag - ta makten över er egen hälsa, läs på och prova er fram. Det finns en lösning för alla & framförallt ge inte upp!

A lifestyle doesn´t have an end point.
 

A diet does.

Läs hela inlägget »

Välkommen till min sida! 
Här hoppas jag du ska hitta en massa nyttig information, inspiration, recept och tips hur du kan förändra din livsstil. Både vad det gäller kost men också att få ett liv i balans. 
Jag har redan en massa spännande saker på g så håll utkik. 

Läs hela inlägget »
Etiketter: nyheter