Snapseed

Aroniajuice med citron & ingefära (AIP, paleo, GAPS)

Ett kanske inte lika känt och använt bär är aroniabäret. Det är synd, eftersom det är ett riktigt superbär som använts länge som medicinalväxt i Europa. Några egenskaper aronia har är att motverka oxidativ stress, reglera blodtrycket, reglera blodsockret, minska inflammationer, skydda cellerna och stödja kroppens hornoner. Aronia har den högsta halten av antioxidanter som uppmätts i frukt/bär och att göra kallpressad juice på bäret möjliggör att alla näringsämnen, vitaminer och mineraler bevaras på bästa sätt! 

Superbäret har även en speciell förmåga att binda toxiner och tungmetaller vilket gör att aronia kan används till detox. 

Aronia - superbäret med en massa antioxidanter
& hälsoegenskaper

Bäret mognar ganska sent på hösten och plockas med fördel efter första frosten. Kan man inte vänta går det bra att plocka bären tidigare (sen höst) och frysa innan användning. 
Eftersom aronia innehåller en hög halt av pektiner passar bäret även bra till att göra sylt, gelé och marmelad. Förutom juice kan man göra saft och använda aronia som färg till livsmedel eller tyg. Skalet kan torkas och malas till ett pulver. Ett bra sätt att kunna njuta av aronians egenskaper hela året runt!

En halv dl/dag aroniajuice brukar räcka att dricka. Är man sjuk eller behöver extra stöd kan mängden ökas till ca 1 dl/dag. 
Har man inte tillgång till aronia finns färdig juice att köpa eller aronia som pulver. 
 

Aroniajuice

1 liter aroniabär
1 ekologisk skalad citron
en bit skalad ingefära (4-5 cm)
2 dl vatten
(citron och ingefära kan uteslutas)
 

recept

- Rensa bären från kvistar och skräp.
- Mixa bären med citronen, ingefäran och vattnet. Jag använde en vanlig mixer men en slowjuicer, blender eller stavmixer fungerar också. 
Blir konsistensen för tjock så tillsätt mer vatten. 
- Sila juicen genom en sil eller nötmjölkspåse. (Spara skalen för att torka och mixa till pulver). 
- Häll upp juicen på flaskor.
- Förvara i kyl. Håller ca 1 vecka. 
- Kan drickas som den är eller spädas med vatten eller annan juice. 
 

Aroniapulver

- Spara skalen av aronia som blir kvar efter ni silat av juicen.
- Lägg skalen på en bricka och lufttorka ett par dagar tills de är helt torra. 
- Mixa skalen till ett pulver (fungerar bra med stavmixer).
- Förvara aroniapulvret lufttätt i en burk. 

TIPS:
Eftersom aronia kan vara lite sträv/sur i smaken (p.g.a. hög halt antioxidanter) kan juicen göras med annan smaksättning. Prova t.ex. apelsin, hallon, jordgubbar, blåbär, rödbeta, äpple eller björnbär.. 
Drick som den är eller använd i smoothies. 
Gör juicen med mindre mängd vatten och mer ingefära - drick som en shot.
Smaken påminner om rödvin så kan användas som ett alkoholfritt alternativ. 
Använd juicen till att göra gummies.
Aroniapulver kan bl.a. användas till bakning, efterrätter, rawbollar, på pannkakor, smoothies eller chiapudding.

Etiketter: frukost paleo gaps aip juice

Kommentera gärna:

Senaste recepten

Senaste kommentarer