Snapseed

Bredbar leverpastej (AIP, paleo, GAPS)

Lever är det mest näringstäta livsmedel som finns. Och inte bara det, vitaminerna, mineralerna och näringsämnena har hög biotillgänghet, dvs en stor del tas upp av kroppen och kan användas direkt av kroppens alla celler. Järn i lever är i den form som kroppen lättast tar upp. A-vitamin i lever behöver inte omvandlas som betakaroten behöver (jfr A-vitamin i vegetabilier). 
Lever innehåller alla B-vitaminer och framförallt B12 (livsnödvändig för alla kroppens celler) och B9 (folsyra), alla mineraler och vitaminer, till och med vitamin C! Lever innehåller också bra nivåer av selen, en mineral och spårämne de flesta har brist på men som är oerhört viktig för många av kroppens funktioner. 
 

Invälsmat och lever innehåller fullvärdigt protein. Det betyder att de innehåller alla essentiella aminosyror kroppen behöver, dvs de som kroppen inte själv kan tillverka och måste därför tillföras via kosten. 

Eftersom näringen i lever är högkvalitativ, lättillgänglig och komplett rekommenderas den till personer med en bristande matsmältning och personer med kroniska sjukdomar. Ofta är matsmältningen på ett eller annat sätt inte optimal vid dessa symptom och att tillföra kroppen lättillgänglig näring som inte är beroende av en "stark" matsmältning är en del i läkningsprocessen.

Lever är naturens superfood och Mat som medicin när den är som bäst!

Ett sätt att få i sig lever är genom leverpastej. Denna bredbara leverpastej är gjord av kycklinglever vilken är en mildare lever och en jag ofta rekommenderar att börja med om man inte är van vid leversmaken. 
Detta recept är snabbt, enkelt och gott - utan en massa krångel.
 

ingredienser

- 500 gram kycklinglever
- 2 msk kokosolja/MCT-olja/ghee 
- 1 liten gul lök 
- 2 vitlöksklyftor
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar (utesluts vid AIP) 
- 1 msk torkad timjan
- 1 msk torkad rosmarin 
- 1 msk torkad persilja 

- 3 msk kokosolja/MCT-olja eller ghee
- 2-3 msk citronjuice

recept

Skär levern i mindre bitar.
Finhacka löken och vitlöken.
Smält kokosolja eller ghee i en stekpanna. 
Stek levern på medelhög värme i några minuter. 
Tillsätt sedan löken och stek i ytterligare några minuter. Tillsätt kryddor och örter.
Ställ åt sidan och låt svalna.
Mixa levern tillsammans med kokosolja eller ghee samt citronjuicen till en slät massa. 
Smaka av med ev. mer salt, peppar och citron.
Förvara pastejen i en burk i kylen. Låt den stå några timmar i kylen innan provsmakning för bäst resultat.  

Ät som pålägg på fröknäcke, tortillas, nötbröd, direkt på sked eller på en skiva gurka :) 

Den håller minst 1 vecka i kylen men går att frysa också!
 

Kommentera gärna:

Senaste recepten

Senaste kommentarer

  • Cathrin » Intervju för Kurera:  ”Hej Therese! Skulle gärna vilja prata med dig om din resa. Vad som hände m.m. Ja..”

  • Ann-Eli Sköld » Syrad rödkål:  ”Hej! Köpte nyss syrad rödkål från Tisetelvind på Coop, den innehåller socker - s..”

  • Ann-Catrin Bergström » Mat som medicins fem T:  ”Behöver veta lite vad man skall äta såkallad bra kost? har alltid ätit husmansko..”

  • Kristin Vedin » Snabbsyrade grönsaker (Paleo, AIP, GAPS):  ”Kan man ta jodfri salt”

  • Ulrika Nyblom » Firar 5 år som "frisk":  ”Hej! Tänk om alla åt så här, vad skulle hända med sjukvården? Harr du tänkt i de..”