collage_object

Snabbsyrade grönsaker (Paleo, AIP, GAPS)

Vill du ha den syrliga, krispiga smaken av grönsaker men orkar inte vänta flera veckor på dina fermenterade grönsaker eller surkål.
Då är dessa snabbsyrade grönsaker ett alternativ.
Godast blir de om de får stå till sig några timmar men fungerar också efter bara en stund. Håller flera veckor i kylen.
Det går att använda vilka grönsaker och rotfrukter som helst, dock bäst med lite hårdare varianter. Går även att krydda med tex vitlök, chili, dillfrön, fänkålsfrön eller senapsfrön. Jag gjorde denna utan kryddning.
Ett gott tillbehör till vilken mat som helst, som pålägg på paleobrödet, på korven eller i salladen.
 

Ingredienser

- 1/2 litet huvud rödkål, 1/2 litet huvud vitkål, 2 st morötter och 10 st rädisor.
- 2 msk Himalayasalt eller havssalt
- 1/2 dl Äppelcidervinäger
- 1 msk citronjuice
- 1 msk honung
- 1/2 dl Olivolja

Recept

Strimla grönsakerna tunt och lägg dom i en skål.
Häll över saltet och låt stå i 5 minuter. (ev lägga en tyngd på).
Knåda ur vätska från grönsakerna så de blir mjuka.
Smaka av. Är det för salt kan du skölja av dom.
Lägg grönsakerna i en glasburk.
Blanda ut honungen i äppelcidervinägern och citronjuicen. Tillsätt olivoljan.
Häll blandningen över grönsakerna och blanda om.
Låt stå i kylen tills servering. (blanda gärna om då och då).
 

Kommentera gärna: